בעיות הבטחון בפסגת זאב הינן בעיות המעיקות על תושבי השכונה ותמיד נמצאות ברחבי השיח הציבורי בשכונה
לאחרונה חבר מועצת העיר נציג השכונה, יהודה פרוידיגר, יו"ר הוועדה למניעת אלימות כינס ישיבה מיוחדת של הוועדה לדיון בבעיות הבטחון בשכונה.
את המשטרה ייצג סנ"צ שמואל בן עמוס ראש מפלג תשאול בימ"ר ירושלים ומצד העירייה נכח מנהל אגף הבטחון מר עוזי חן ועוד משתתפים רלוונטיים רבים.
ראשית ניגש לנתונים:
בתחום עבירות הרכוש דווקא מציינים במשטרה על ירידה במספר העבירות הקשות המתמשכת מאז שנת 2019.
התחום היחיד בו הייתה עלייה משמעותית הוא תחום גניבות הרכב וההסבר של המשורה הוא כי הגנבים מבצעים רכישה בחו"ל של מחשב המתלבש על מערכת ההנעה של רכבי המזדה כך שתוך חצי דקה ניתן לגנוב רכב כזה.
הנתונים במספרים
מראשית שנת 2021 ועד לסוף חודש אוקטובר נפתחו 249 תיקים על התפרצויות.
182 מתוכן על גניבות רכב (בעיקר מזדה 3)
32 התפרצויות לדירה .
34 גניבה מרכב.
1 פריצה לעסק.
27 דיווחים נתקבלו על אלימות חמורה (דקירות, שוד, פציעות) מתוכן נפתחו תיקים על חמשה מקרים בלבד (השאר לא נפתרו בנתיים)
40 דיווחים נתקבלו על קליעים שנחתו בשכונה ופגעו ברכב, בדירה או ברכוש אחר ובטח יש עוד שלא גרמו נזק ולא דווחו. באף מקרה לא אותר אף אחראי על הירי.
195 תיקים נפתחו על אלימות של בני נוער בהם נעצרו 12 עצורים כאשר 7 מתוכם עד תום ההליכים ובסופו של דבר הוגשו 9 כתבי אישום בלבד.
2 פרשיות גדולות של הטרדות מיניות ואף חמור מכך שנעשו באמצעות הרשת נחשפו לאחרונה ונערכו מעצרים.
ואף מטרידן סדרתי שהיה מטריד נערות שעברו בגנים נעצר וכנראה יוגש נגדו כתב אישום.
לגבי הבעיה המטרידה את כל תושבי השכונה – היריות מציין סנ"צ שמואל כי הבעיה היא בעיקר ממחנה פליטים שועפט שהוא מעבר לגדר אולם בשטח המוניציפלי של ירושלים.
כל כניסה לשטח זה מחייבת חבירה לכוחות מג"ב כך שאין כמעט כניסה ספונטנית מיד אחרי מקרי ירי. מאז תחילת השנה הוחרמו בסה"כ 17 כלי נשק.
סכסוך משפחות הוא הסיבה העיקרית לירי מסיבי הנשמע מהשכונה סכסוך זה בו נספרו כבר כמה הרוגים ופצועים, נמצא כבר מעבר לשיא כאשר השיא היה בסביבות חג הסוכות.
הירי הנותן לעיתים הרגשה של חיים בעיר ביירות, הוא מהנושאים המעסיקים מאוד את כוחות הבטחון אולם ההצלחות מועטות. רק מעט כתבי אישום הוגשו. יש קושי רב לדבריו בהבאה לדין לעיתים אפילו כאשר יש טביעת אצבעות על כלי הנשק, הפרקליטות טוענת שאי אפשר להגיש כתב אישום.
הוקמו נקודות שיטור במחנה הפליטים ובבית חנינה אולם אלו בעיקר משרתים את התושבים המקומיים בבואם להתלונן ועדיין לא מצליחים למנוע ירי הזולג גם לשכונה.
המשטרה נעזרת באמצעי תצפית מתקדמים ובמודיעין אולם גם אלו לא מביאים לתוצאה הרצויה.
בסופה של סקירה עגומה זו, מציין יהודה פרוידיגר שיש גם בשורות טובות לפחות לגבי הביטחון בתוך השכונה.
במהלך שנת 2022 תכוסה כמעט כל השכונה במערכת צילום וכריזה בעיקר בגנים, בצמתים וברחובות המהווים מוקדי בילוי לבני נוער ואחרים.
בהמשך לפנייתו של חבר המועצה יהודה פרוידיגר, ראש העיר משה ליאון הורה להקצות משאבים למען הביטחון בשכונה ונבנתה תוכנית לשנת 2022 בעלות של 2.5 מליון ₪.
המצלמות החדשניות המצויידות בבינה מלאכותית כך שידעו להתריע בפני המוקדים הצופים בהם על אירועי אלימות יהוו גורם הרתעה וכלי עזר משמעותי לאכיפה של הפרות סדר.
לסיום ציינו גם עוזי חן וגם סנ"צ שמואל את העבודה הטובה שעושים השוטרים הקהילתיים רפאל ויפים על הסיוע הרב שנותנים הם לשכונה ועל חלקם בהפחתת העבירות בשכונה.
כמו-כן ציינו כולם את כל המתנדבים המסייעים לעבודה השוטפת של המשטרה ואת העבודה הטובה הנעשית ע"י ועדת הבטחון שבמינהל. עצוב היה לשמוע כי יש ירידה מתמשכת ודרמטית במספר המתנדבים למשמר האזרחי.
יהודה סיים את הדיון בכך שקבע עם עוזי חן להקדיש ישיבה מיוחדת עם הממונה על ההתנדבות במחוז, בה ייבחנו דרכים להגברת ההתנדבות למשטרה התנדבות שתוביל ליתר שקט בשכונה המוגדרת היום כשכונה הבעייתית ביותר בעיר מבחינת הבטחון האישי לאזרח.
קרדיט תמונה ראשית: ויקיפדיה