התרגיל שייך לפרויקט 360 של פיקוד העורף והרשויות המקומיות מוודא שכולנו מוכנים ושנוכל להציל חיים במצבי חירום כמו ירי טילים או רעידת אדמה, תרגיל שמתבצע על ידי פיקוד העורף בשיתוף הרשויות המקומיות ברחבי הארץ, להכין את האזרחים להתמודד עם איומים ומצבי חירום כמו ירי טילים ורעידות אדמה, בהתאם לאתגרי מואפייני הרשות. במסגרת הפרויקט, עובדי הרשות, התושבים, מתנדבים, וגורמי ההצלה, פועלים יחד לקדם את המוכנות למצבי חירום במטרה להציל חיים.
העיר ירושלים מפוצלת לכמה אזורי התרעה, על מנת לצמצם את כמות ההתרעות לתושבים בשעת חירום.
אלו הם זמני הפעלת ההתרעות בעיר:
בשעה 10:05 – ירושלים צפון.
שזה בעצם זמן התרגיל בפסגת זאב.
בשעה 10:15 – ירושלים דרום ואזור התעשייה עטרות.
בשעה 10:25 – ירושלים מזרח.
בשעה 10:35 – ירושלים מערב וכפר עקב.
בשעה 10:45 – ירושלים מרכז.
ההתרעה תישמע בצופרים באמצעות אזעקה עולה ויורדת ותתקבל ביישומון פיקוד העורף.
התרגול מסכם את שבוע המוכנות לחירום המשותף לרשות המקומית ולפיקוד העורף.
• החשיבות של היערכות למצבי חירום – הניסיון מלמד כי אנשים שלמדו ותרגלו מראש כיצד יש להתנהג במצבי חירום, הצליחו להציל בכך את חייהם וחיי בני משפחותיהם.
• אמצעי התרעה – אמצעי ההתרעה של פיקוד העורף ניתנים באופן אישי לכל אזרח, בכל מקום ובכל זמן, וכוללים את אפליקציית פיקוד העורף החדשה המשמשת כצופר אישי בטלפון הנייד, פורטל החירום הלאומי המשמש כצופר ביתי, הצופרים המיועדים בעיקר לשוהים בחוץ וכן הודעות באמצעי התקשורת.
• זמן הכניסה למרחב המוגן – התושבים יכירו את הזמן העומד לרשותם על מנת להיכנס למרחב המוגן מרגע קבלת התרעה.
• הנחיות מצילות חיים – התושבים ילמדו ויתרגלו את הנחיות ההתנהגות בעת קבלת התרעה במבנה, בשטח פתוח, ובזמן נסיעה ברכב או בתחבורה הציבורית. כאן ניתן לקרוא את ההנחיות המצילות חיים בעת קבלת התרעה,
• בחירת המרחב המוגן – התושבים יבחרו את המרחב המוגן שיש עבורם, בהתאם למאפייני המשפחה וזמן הכניסה שיש להם למרחב המוגן – ממ"ד או ממ"ק (מרחב מוגן דירתי או מרחב מוגן קומתי), מקלט, חדר מדרגות ללא פתחים חיצוניים או חדר פנימי עם כמה שפחות פתחים וחלונות.
• הכנת המרחבים מוגנים ומקלטים לחירום – התושבים ילמדו כיצד יש להכין את המרחב המוגן מראש. במסגרת זו, יתבצע גם ביקורת , טיפול ותחזוקה של מקלטים בבתים המשותפים ומקלטים ציבוריים.
• הכנת ציוד לחירום – התושבים יכירו את רשימת הציוד שיש להכין מראש לשעת חירום וכיצד יש לאחסן אותו.
• הכנת המשפחה לחירום – התושבים ילמדו מדוע חשוב להכין ולתרגל את כל בני המשפחה מראש למצבי חירום וכיצד מגבשים תוכנית חירום משפחתית.
בתקווה שאלו יהיו רק תרגילים והשלום והשקט יתקיים תמיד בשכונתינו ובכל ירושלים..