תושבי רחוב חיים תורן בשכונת פסגת זאב בירושלים מתמודדים עם מציאות קשה בחודשים האחרונים, בעקבות עבודות בנייה מאסיביות להקמת מגדלי מגורים חדשים. התושבים מדווחים על שורה ארוכה של מפגעים המשבשים את שגרת חייהם ופוגעים באיכות חייהם באופן משמעותי.
מפגעים עיקריים
1. זיהום אוויר ואבק: כמויות אבק חריגות חודרות לבתי התושבים, מלכלכות את הרכוש ופוגעות באיכות האוויר. "אי אפשר אפילו לתלות כביסה בחוץ בגלל האבק," מספרת אחת התושבות. מגרסת חצץ הפועלת באתר מחמירה את בעיית האבק.
2. רעש בלתי פוסק: העבודות מתחילות כבר בשעה 5:00 בבוקר ונמשכות עד הערב, כאשר המשאיות מגיעות לאתר כבר מ-6:15 למרות שהן מורשות להיכנס רק משעה 7:00. "הרעש בלתי נסבל," מתלונן אחד התושבים.
3. רעידות ונזקים למבנים: העבודות גורמות לרעידות בבתים הסמוכים, מה שמוביל להתרופפות ופירוק של פאנלים בדירות.
4. הפרעות תנועה: משאיות עבודה חונות באמצע הרחוב, חוסמות נתיבים ולעתים אף את כל הרחוב, דבר היוצר עומסי תנועה כבדים באזור שממילא צפוף.
5. סכנות בטיחותיות: תושבים מדווחים כי אבנים וגושי עפר מהחפירות פוגעים בשוהים בגינות הפונות לאתר הבנייה.
6. פגיעה בבריאות: קשישים ותושבים אחרים סובלים מבעיות בריאותיות כתוצאה מהמצב, כולל שיעול ומחלות הקשורות לזיהום האוויר.
תפקודי הריאה שלי עומדים על 65 אחוז
תושבת נוספת בשם מיטל מספרת למערכת האתר ״ אני חולת אסטמה, בחודשים האחרונים אני חווה החרפה חריגה באסטמה. קשיי נשימה קשים.
תפקודי הריאה שלי עומדים על 65 אחוז. זה אומר שאני מסוגלת לישון רק בישיבה, לא מסוגלת ללכת יותר ממטרים ספורים או לעלות במדרגות.
אני כבר מספר חודשים נוטלת סטרואידים כדי שיצליח לנשום כראוי.
מומחה ריאות מהדסה קבע שההחמרה נובעת מזיהום האויר בו אני חיה והפתרון היחידי מבחינתי הוא לעבור דירה.
יש לציין שפניתי לראש העיר שהגיב בצורה מהירה ושלח פקחים לבדוק את רמת זיהום האויר. לטענתם ניתנו מספר קנסות ואין מה לעשות יותר מזה, רק להעביר את הפניה למשרד לאיכות הסביבה.
מצער אותי שבניית הבניינים החדשים באים על חשבון הבריאות שלי ולאף אחד לא אכפת״
מכתב לראש העיר
התושבים פנו במכתב לראש עיריית ירושלים, בו הם מפרטים את מצוקתם ומבקשים את התערבותו הדחופה. בין היתר, הם מציינים כי:
– האתר קיבל דו"ח מהעירייה על חריגות בזיהום אוויר, אך לא ננקטו צעדים לשיפור המצב.
– המגרסה פועלת במרחק הקטן מ-200 מטרים ממבני מגורים, בניגוד לחוק.
– הקבלן אינו מנקה את הרחוב כראוי, למרות דו"חות שניתנו בנושא.
התושבים קוראים לעירייה להתערב ולמצוא פתרונות שיקלו על מצוקתם, תוך איזון בין צורכי הפיתוח העירוני לבין איכות החיים של התושבים ברחוב. "אנחנו מרגישים כמו במצור," מסכם אחד התושבים. "החיים שלנו הפכו לבלתי נסבלים."
העתק מהמכתב נשלח גם לשרה להגנת הסביבה, במטרה להרחיב את מעגל המודעות והפעולה בנושא.
״ מה נעשה בסוכות ? ״
חג הסוכות מעורר דאגה נוספת בקרב תושבי רחוב חיים תורן. רבים מהם מביעים חשש לגבי בניית סוכות השנה, מסורת מרכזית בחג. "איך נוכל לבנות סוכה ולשבת בה בנחת כשמסביב יש כל כך הרבה אבק, רעש וסכנות?" שואל אחד התושבים. החשש הוא שהאבק יחדור לסוכות ויהפוך את הישיבה בהן לבלתי נעימה, ואולי אף מסוכנת לבריאות. בנוסף, הרעש המתמשך מאתר הבנייה עלול לפגום בחוויית החג ובאווירה המשפחתית. חלק מהתושבים אף שוקלים לוותר על בניית סוכה השנה, דבר המצער אותם מאוד. "זו פגיעה לא רק באיכות החיים שלנו, אלא גם במסורת ובאמונה," מסכמת אחת התושבות.
תושב הרחוב ליאור ביקש להוסיף כי ביחד עם תושבי הרחוב, סוכם עם מהנדס העיר יו״ר המינהל הקהילתי פסגת זאב וחברת דונה שהחל מחודש ספטמבר כי עבודות הבניה יהיו בטווח השעות 9:00-16:00. הסיכום לבסוף לא בוצע. יש כניסה נוספת לא צמודה לבניינים ולתוואי הרכבת הכלה מרחוב ראובן ארזי שיכול לסייע בעומס התנועה ולהפחית את הפגיעה בתושבים והעירייה לא עושה דבר כדי לטפל לטענתו.