סגור פרסומת

פסגת זאב שלי

כל מה שקורה בפסגת זאב והסביבה

תאוריית ההיקשרות

הורים לילדים? רוצים לדעת מה גורם לילד להיות חרדתי או רגיש? מה באמת יוכל לעזור לילדנו להתפתח בצורה נפשית בריאה? סקירה קצרה על מודל ההיקשרות

מה היא היקשרות?

תאוריית ההיקשרות (באנגלית: (Attachment Theor היא תאוריה בפסיכולוגיה התפתחותית, שנוצרה על ידי ג'ון בולבי (או בשמו המלא אדוארד ג'ון מוסטין בולבי) אשר היה פסיכיאטר ילדים ופסיכואנליטיקאי  בשנים 1969–1982 יחד עם שותפתו הקנדית מרי איינסוורת'.

התאוריה עוסקת בקשר המתפתח בין הילד להורה המטפל בו במהלך שנות חייו הראשונות, כבונה את התייחסותו של הילד לעולם החברתי הסובב אותו, וכן את תפיסתו העצמית. ישנם הטוענים שבולבי בנה את התאוריה בעקבות חוויותיו האישיות כילד [א]

זוהי אחת התאוריות הפסיכולוגיות המשפיעות והמענינות ביותר בחמישים השנים האחרונות, שבעקבותיה פורסמו אלפי מחקרים וכתיבה של עשרות ספרים.

תאוריה זו מבוססת על ההנחה שבנפש הפעוט טבוע צורך מולד ואוניברסלי ליצור קשר עם מטפל מרכזי אחד לפחות, לצורך הגנה וקרבה לרוב היא מוענקת ע"י הוריו וקשר זה חיוני להתפתחות חברתית ורגשית תקינה של התינוק. זאת בניגוד לתאוריה הפסיכואנליטית של פרויד לפיה מה שמניע את התינוק הוא סיפוק דחפים וצרכים.

התאוריה רואה בקשר הורה-תינוק כבסיס להתפתחות הנפשית שלנו, וככזו המעצבת את דפוס הפעולה בכל מערכת יחסים אחרת לאורך חיינו.

אף על פי שבולבי התמקד במערכת היחסים של תינוקות והמטפלים בהם, הוא ציין כי סגנון ההיקשרות מאפיין את החוויה האנושית לאורך כל חייו של הפרט. המודלים המנטליים שהתינוק מפתח יהיו אחראיים בבגרותו להמשך קיומם של נטיותיו ההתנהגותיות המוקדמות. הם ישפיעו על יצירת קשרים רגשיים עמוקים וקשרים זוגיים בפרט, וכן על ציפיות המבוגר מעצמו ומהעולם. הם יהוו "אבני בנין" שיקבעו את סגנון ההיקשרות שלו כבוגר.

 

אישור אמפירי לתאורייה:

 

על פי בולבי, ילדים נולדים עם מערכת היקשרות התנהגותית אשר מניעה אותם לחפש קרבה לדמויות משמעותיות (דמויות היקשרות) בעת צורך. על פי התאוריה, הצורך בקרבה להורה על מנת לקבל הגנה הוא ראשוני, ואינו צורך משני שתפקידו לספק צרכים פיזיים. במחקר מפורסם שערך הפסיכולוג הארי הארלו (1965):

הושמו גורי קופים בכלוב ובו בובת אם מלאכותית העשויה חוטי תיל המספקת מזון ומים, וכן בובת אם מלאכותית רכה, העשויה ספוג רך, המזכירה אם אמיתית. הארלו הראה כי הקופים אמנם מתקרבים לאם המאכילה בכל פעם שהם רעבים, אך כשהם עייפים או מפוחדים הם הולכים ישירות לאם הרכה. בצורה כזו הוכיח הארלו כי הצורך בהגנה ובקרבה נפרד מן הצורך הפיזי במזון ואף עולה עליו, ובכך נתן אישור אמפירי לדבריו של בולבי, שהתינוק נקשר כבר מרגע לידתו לדמות המטפלת בו, הודות למערכת מולדת המובילה אותו לחפש חום, קרבה וביטחון לצורך הישרדות. החידוש בתיאוריית ההתקשרות, היא התייחסותה ליצירת קשר כאל צורך בסיסי וראשוני, ממש כמו הזנה או שינה. זאת, בהתבסס על מחקרים רבים אשר מצאו כי תינוקות או גורי חיות שאינם מקבלים מזון מדמות מטפלת, אלא רק חום ואהבה, עדיין נטו לחפש את קרבתה ברגעי משבר או איום.

 

 

מחקרים נוספים שנעשו בעקבות התיאוריה של בולבי, הראו שלא רק שתינוקות מכוונים ליצירת קשר, אלא שכבר סביב גיל חצי שנה ניתן לאפיין את דפוס ההתקשרות שלהם, על בסיס האינטראקציה שהם מקיימים עם הוריהם, וכן האופן שבו הם נוטים לתפוס סיטואציות חדשות ורגעי משבר. זאת ועוד, התברר כי סגנון ההתקשרות אשר זוהה בינקות נשאר יציב גם כאשר נבדק לאחר שנים – מה שמלמד כי דפוס ההתקשרות שמתעצב בינקות הוא קריטי ומשפיע על האדם גם בבגרותו!

 

ג' הנחות מרכזיות בתאורייה

 

בולבי ביסס את תיאוריית ההתקשרות על שלוש הנחות מרכזיות שנובעות זו מזו:

1.     צורך: ישנו צורך ומגע עם דמות המטפלת, והוא הצורך הראשוני ובבסיסי המאפשר קיום עצמאי, ללא קשר למילוי צרכים אחרים.

2.     קרבה: הקרבה תלויה לא רק ביכולתו של התינוק לשגר אותות (כמו בכי, צעקות וחיוך) אלא גם ביכולת המבוגר בנכונותו ובזמינותו להגיב לאותות אלו

3.     תוצאה: חלק מן המערך התוך נפשי של הפרט המתעצבת תוך כדי התנסויות עם אחרים משמעותיים, כאשר הדמות המבוגרת והמעודפת משמעותית נתפסת כנגישה עקבית ותגובתית, חש התינוק תחושת ביטחון אשר מלווה בידיעה כי צרכיו מסופקים.

 

 

מושגי יסוד בתיאוריה:

אותה התקשרות ראשונית מעצבת אצל התינוק מודל של דפוס התקשרות, או סגנון ההתקשרות, אשר ילווה אותו בחייו הבוגרים ונשען על האינטראקציה הייחודית שלו עם הוריו. כלומר, אותה אינטראקציה בין ילדים להוריהם בשנים הראשונות מעצבת את האופן שבו הם עתידים להתנהל בזוגיות, חברות, קשרי עבודה ואף כהורים בעצמם.

שני מושגי יסוד הם:

א.     התקשרות בטוחה (הבסיס הבטוח)

ב.      הבסיס מעגן בטוח (חוף מבטחים)

התקשרות איכותית, או בעגה הפסיכולוגית "התקשרות בטוחה", מתייחסת למצב בו צרכי התינוק מסופקים באופן עקבי, קבוע וזמין על ידי הדמות המטפלת בו ובכך יוצרת תחושת ביטחון לילד כשהדמות הטיפולית מספקת לו את צרכיו בשעה שהוא יזדקק לה.

מצב זה מוביל להצטברות של חוויות ילדות חיוביות ותפיסת ההורים כ"בסיס בטוח". כלומר, גורם המאפשר מצד אחד חקירה של העולם והתרחקות, אך מצד שני קרבה והרגעה בעת הצורך בעת מצוקה או סכנה. מנגד, מצב של התקשרות לא בטוחה, אשר נובע ממצבים בהם צרכי התינוק לא סופקו באופן מיטיב על ידי ההורה, יכול לבוא לידי ביטוי במופעים שונים – התנהגות תלותית וחרדתית, התנהגות נמנעת וחוסר רצון בקשר, או שילוב בין השניים.

 

 

 

 


מקורות

[א] ס. ואן דייקן – ג'ון בולבי: חייו המוקדמים: מסע ביוגרפי אל שורשי תאוריית ההתקשרות

Van Dijken S (1998). John Bowlby: His Early Life: A Biographical Journey into the Roots of Attachment Theory. London; New York: Free Association Books. ISBN 1853433934 (pbk). OCLC 39982501.

אי. ברתרטון –[ב] ג'ון בולבי ומרי אינסוורת

Bretherton I (September 1992). The origins of attachment theory: John Bowlby and Mary Ainsworth. Developmental Psychology 28 (5): 759–775. doi:10.1037/0012-1649.28.5.759. OCLC 1566542.

ג'. הולמס – ג'ון בולבי ותאוריית ההתקשרות. מייסדי הפסיכותרפיה [ג] המודרנית

Holmes J (1993). John Bowlby and Attachment Theory. Makers of modern psychotherapy. London; New York: Routledge. ISBN 0-415-07730-3 (pbk). OCLC 27266442.

 

[ד] בולבי, ג'. (2016). בסיס בטוח: התקשרות הורה ילד והתפתחות אנושית בריאה. תל – אביב: עם עובד.

[ה] פרדס, א. (2013). בטחון ואקספלורציה בראי תיאורית ההתקשרות. פסיכולוגיה עברית. אוחזר מתוך https://www.hebpsy.net/articles.asp?id=2977

 

 

שלח בוואטסאפ
שתף בפייסבוק
Subscribe
Notify of
guest
0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

אולי יעניין אותך גם:

8C4F7029-29B9-4610-B63D-ED73FC0D4FFC

אור בלב מגנטים

SAVE_20220702_233035

איילת אטינגר

הנדימן שמוליק 055-6655735
הנדימן שמוליק 055-6655735

הנדימן שמוליק 055-6655735

WhatsApp-Image-2022-09-29-at-08.58.57

מאפיית נחמה פסגת זאב

אפרת ראובני

אפרת ראובני נטורופתית והרבליסטית קלינית

E429D2B0-037D-4651-B6C6-88BA0ACFBEA5

מאנ’צ טוסט נקניק פסגת זאב

אירועים קרובים בפסגת זאב

לא נמצאו אירועים קרובים
פסגת זאב שלי

אנחנו יכולים לסייע לך במציאת המשכנתא הטובה והמתאימה ביותר לך, כך שתוכל לחסוך עשרות אלפי שקלים

השאר שם וטלפון וניצור איתך קשר בהקדם